Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers?

Fruitsuikers zijn suikers. Ze zijn niet beter dan suikers die zijn toegevoegd aan producten zoals koek en snoep. Fruit eten is wel gezonder dan het eten van producten met toegevoegde suikers. In sommige producten uit de Schijf van Vijf zitten van nature suikers, zoals fruit en magere en halfvolle zuivelproducten. Aan veel producten die niet in de Schijf van Vijf staan is suiker toegevoegd door de fabrikant. Voor toegevoegde suikers geldt het advies: neem er niet te veel van.

Fruit

Welke soorten suiker zijn er?

Suikers bestaan uit 1 of 2 suikermoleculen. Fructose (fruitsuiker) is een suiker dat bestaat uit 1 molecuul. Andere voorbeelden van suikers zijn glucose (druivensuiker), sacharose (kristalsuiker) en lactose (melksuiker).

Suiker komt van nature in producten voor. Zo bevat melk lactose en fruit glucose en fructose. Sacharose wordt gewonnen uit suikerbiet en rietsuiker uit suikerriet. Het bestaat uit 2 suikermoleculen: een glucose en fructose molecuul. Fructose is dus ook een onderdeel van toegevoegde suikers.

Wat doet mijn lichaam met suiker?

Suiker wordt door het lichaam omgezet in glucose, dat wordt gebruikt voor de energievoorziening. Alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. In vloeibare suikers zoals honing of fruitstroop zitten net iets minder calorieën omdat het ook water bevat.

Waarom is fruit wel gezond?

In fruit zitten suikers, maar ook belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitamine C. Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit is dus gezonder dan zoete snacks die wel suikers, maar verder weinig nuttige voedingsstoffen bevatten. Daarom ook is het advies om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.