Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Energiedrank

Energiedrank is frisdrank met cafeïne. Met uitzondering van de lightvarianten, zit er vaak veel suiker in energiedrank. Door deze suiker levert energiedrank veel energie in de vorm van calorieën. Als je energiedrank drinkt krijg je niet meer energie, maar de cafeïne die erin zit kan wel je alertheid en concentratie verhogen.  

Energiedrank is geen gezonde keuze en het advies is om het niet of alleen bij uitzondering te drinken. Vanwege de cafeïne wordt energiedrank voor jonge kinderen afgeraden. Voor kinderen van 9 tot en met 13 jaar is het advies geen tot maximaal 1 blikje energiedrank per dag. Voor kinderen ouder dan 13 jaar is advies per dag niet meer dan 1 blikje energiedrank. Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven is het advies maximaal 2 blikjes energiedrank per dag. Verder is uit voorzorg het advies geen combinaties van energiedrank en alcohol te nemen.  

Wat is energiedrank?

Energiedrank is frisdrank met veel cafeïne en suiker, met uitzondering van de lightvarianten die geen suiker bevatten. Verder kunnen er ingrediënten als taurine, D-glucuronolacton en guarana in energiedrank zitten. Voorbeelden van energiedrank zijn: Red Bull, Burn, Monster en Bullit. Een speciaal soort energiedrankjes zijn de energieshots. Deze producten vallen niet onder de voedingsmiddelen maar zijn als supplement op de markt in kleine flesjes, 25 tot 75 milliter (ml), met een relatief hoog gehalte aan cafeïne en taurine.

Hoeveel cafeïne zit in energiedrank?

In de meeste blikjes energiedrank zit ongeveer 80 milligram (mg) cafeïne. Ter vergelijking: dat is meer dan gemiddeld in een kopje koffie (125 ml) dat ongeveer 60 mg cafeïne bevat, en ongeveer 4 keer zoveel als in een glas cola (200 ml). In een energyshot zit 50 tot 200 mg cafeïne. 

In de Warenwet staat dat frisdrank niet meer dan 350 mg cafeïne per liter mag bevatten. In 1 blikje energiedrank (250 ml) mag dus maximaal 88 mg cafeïne zitten.

Wat is taurine, D-glucuronolacton en guarana? 

Taurine is een bioactieve stof die van nature in vlees en vis zit. Ook komt taurine van nature in het lichaam voor en kan het lichaam de stof zelf maken. Taurine heeft een rol in het zenuwstelsel en de spieren, en beschermt de fotoreceptoren in het oog. Ook D-glucuronolacton komt van nature in het lichaam voor. Het komt vrij bij de afbraak van glucose in het lichaam. Guarana is een plant waarvan de zaadjes cafeïne bevatten. In 2015 heeft EFSA geconcludeerd dat de stoffen taurine, D-glucuronolacton en guarana in energiedrank veilig zijn.

Wat zijn de effecten van energiedrank op je gezondheid?

Wat zijn de bijwerkingen en effecten van energiedrank?

Energiedrank is geen gezonde keuze en staat niet in de Schijf van Vijf. Het advies is om geen energiedrank te drinken of alleen bij uitzondering. Het is frisdrank met veel suiker: per 100 ml 2 tot 4 suikerklontjes. Het advies is zo min mogelijk dranken met suiker te drinken, omdat dit de kans op overgewicht en diabetes type 2 vergroot. Ook light energiedrank staat niet in de Schijf van Vijf vanwege de zuren die je tanden aantasten.

Kun je uitdrogen van energiedrank?

Energiedrank is niet vochtafdrijvend zoals alcohol. Maar tijdens inspanning waarbij veel vocht wordt verloren door zweten, zoals bij intensief sporten, helpt energiedrank niet goed om dit vocht snel weer aan te kunnen vullen. Hierdoor kan energiedrank wel bijdragen aan uitdroging van het lichaam. Verder stimuleert de cafeïne in energiedrank de nieren waardoor het kan zijn dat je eerder moet plassen. Maar door de cafeïne ga je niet in totaal méér plassen, en je verliest dus uiteindelijke in totaal ook niet méér vocht door energiedrank.

Wat zijn de effecten van cafeïne in energiedrank?

De cafeïne in energiedrank kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Kijk hier voor een overzicht van de gezondheidseffecten van cafeïne.

Geeft energiedrank je energie?

De cafeïne in energiedrank geeft je lichaam geen energie in de vorm van calorieën zoals vetten, suikers en eiwitten dat wel doen. Cafeïne is een stof met een psychomotorisch stimulerend effect: het heeft invloed op wat je doet, voelt en denkt. Een hoeveelheid cafeïne van 75 mg of meer kan alertheid en concentratie verhogen. Cafeïne geeft je lichaam op zichzelf dus geen energie, maar kan je wel het gevoel geven meer energie te hebben. Hoe groot deze effecten zijn, verschilt per persoon.

Blikje energiedrank

Is energiedrank een goede sportdrank?

Nee, energiedrank is niet geschikt als sportdrank. Energiedrank wordt ingedeeld bij de hypertone dranken, vanwege het hoge suikergehalte. Het lichaam kan het vocht uit hypertone dranken minder snel en goed opnemen. Tijdens inspanning waarbij veel vocht wordt verloren door zweten, kunnen deze dranken daardoor juist verder bijdragen aan uitdroging van het lichaam. Ook kan het zorgen voor een klotsende buik en andere maag- en darmklachten.

Kan energiedrank je sportprestaties verbeteren?

Sporters krijgen met een voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf alle energie en voedingsstoffen binnen voor een goede sportprestatie. Cafeïne in bijvoorbeeld energiedrank kan helpen daarnaast nét nog wat meer uit de sportprestatie te halen. Cafeïne kan helpen je alertheid en concentratie te verhogen. Daarnaast kan het duurprestaties en uithoudingsvermogen verbeteren, en de zwaarte van de inspanning voor je gevoel verlagen. Hoeveel beter sportprestaties kunnen zijn door cafeïne, verschilt sterk per persoon.

Om een effect op je sportprestaties te hebben, moet je gemiddeld tussen de 3 en 6 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht nemen. Soms heeft 2 mg per kilogram lichaamsgewicht ook al effect. Voor iemand van 70 kg komt dat neer op een hoeveelheid cafeïne tussen de 140 en 420 mg. De cafeïne kun je binnenkrijgen via (light) energiedrank, maar ook door het drinken van een aantal koppen sterk gezette koffie, kauwgom met cafeïne of via een supplement. Het is lastig te bepalen wat het beste moment is om de cafeïne te nemen. Dit hangt ook af van het soort inspanning.

Het is overigens voor fabrikanten niet toegestaan claims over cafeïne op het etiket van producten te zetten.

Is energiedrank veilig?

Ja, (light) energiedrank is geen gezonde keuze maar is wel veilig te drinken. In het algemeen geldt voor cafeïne dat het veilig is niet meer dan 200 mg in één keer te nemen. Dat neer op ongeveer 2,5 blikje (light) energiedrank.

Is energiedrank veilig bij het sporten?

In het algemeen is het ook veilig niet meer dan 200 mg cafeïne, oftewel maximaal 2,5 blikje energiedrank, te nemen binnen twee uur voor je (intensief) gaat sporten. Maar voor zwangere vrouwen, mensen van 45 jaar of ouder, of bij ongewone omstandigheden zoals extreme temperatuur of bij grote hoogte, is niet met zekerheid te zeggen welke hoeveelheden veilig zijn of niet.

Is het veilig energiedrank en alcohol te combineren?

Alcohol is niet gezond en daarom is het advies geen alcohol te drinken. En als je toch drinkt, dan niet meer dan 1 glas per dag. Alcohol en de cafeïne in energiedrank hebben tegenovergestelde effecten: alcohol verlaagt de reactiesnelheid en geeft een ontspannen gevoel, terwijl cafeïne de reactiesnelheid verhoogt en een licht stimulerende werking heeft. Het is niet waarschijnlijk dat cafeïne de effecten van alcohol kan maskeren. De risico’s van alcoholgebruik, zoals uitdroging en overmatig alcoholgebruik, zouden wel vergroot kunnen worden als alcohol gecombineerd wordt met energiedrank. Uit voorzorg is het advies geen combinaties van energiedrank met alcohol te drinken.   

Kunnen zwangere vrouwen energiedrank drinken?

Voor zwangere vrouwen worden geen negatieve gezondheidseffecten verwacht als ze niet meer dan 200 mg cafeïne nemen over de dag. Het advies aan zwangere vrouwen is dan ook om niet meer dan 2 blikjes energiedrank te drinken op een dag. Drinkt de zwangere vrouw ook koffie en thee? Dan geldt een lagere hoeveelheid energiedrank. Lees hier meer informatie en adviezen over cafeïne en zwangerschap. 

Kunnen vrouwen die borstvoeding geven energiedrank drinken?

Voor vrouwen die borstvoeding geven worden geen negatieve gezondheidseffecten verwacht als ze niet meer dan 200 mg cafeïne nemen over de dag. Het advies aan vrouwen die borstvoeding geven is dan ook om niet meer dan 2 blikjes energiedrank te drinken op een dag. Drinkt de vrouw ook koffie en thee? Dan geldt een lagere hoeveelheid energiedrank. Lees hier meer informatie en adviezen over cafeïne en het geven van borstvoeding. 

Kunnen kinderen energiedrank drinken?

Vanwege de cafeïne wordt energiedrank voor jonge kinderen afgeraden. Voor kinderen van 9 tot en met 13 jaar het advies geen tot maximaal 1 blikje energiedrank per dag. Voor kinderen ouder dan 13 jaar is advies per dag niet meer dan 1 blikje energiedrank. Drinkt een kind ook thee (of koffie)? Dan geldt een lagere hoeveelheid energiedrank. Lees hier meer informatie en adviezen over cafeïne en kinderen.   

Wat staat op het etiket van energiedrank?

Vanuit de wet is het verplicht dat op het etiket van energiedrank staat: ‘Hoog cafeïnegehalte. Niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven’. 

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ186 kJ
Energiewaarde in kcal44 kcal
Vet
Vet totaal0,0 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,0 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,0 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Linolzuur0,0 g
ALA0,00 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel0,0 g
Eiwit
Eiwit plantaardig0 g
Eiwit totaal0 g
Vitamines
Beta-caroteen10 µg
Folaat equivalenten0,0 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Niacine6,4 mg
Retinol act equivalent1 µg
Vitamine B10,00 mg
Vitamine B120,40 µg
Vitamine B20,00 mg
Vitamine B60,320 mg
Vitamine C0 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,0 mg
Overigen
Alcohol0 g
Cholesterol0,0 mg
Water89 g
Koolhydraten
Koolhydraten10,7 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden10,3 g
Polysacchariden0,4 g
Natrium/zout
Natrium0,075 g
Zout0,188 g
Mineralen
Calcium2 mg
Fosfor0 mg
IJzer0,0 mg
Jodium0 µg
Kalium1 mg
Koper0,00 mg
Magnesium0 mg
Selenium0 µg
Zink0,00 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (CO2 eq)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.