Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedingsvoorlichting in de huisartsenpraktijk: de ervaring van Hilde

“Bij obstipatie adviseer ik patiënten om meer te drinken en meer vezels binnen te krijgen”

Steeds meer huisartsen geven praktische voedingsadviezen aan patiënten. Zo ook Hilde van der Kallen. Waar relevant informeert ze patiënten over bijvoorbeeld zout, vezels, groente en fruit. "Een behoorlijk groot deel van alle ziekten en aandoeningen kan direct of indirect met voeding te maken hebben."

Een spreekuur is doorgaans maar kort. Toch probeert huisarts Hilde in die beperkte tijd haar patiënten voorlichting over voeding te geven. Dat wil zeggen: waar nodig. "Ik zie het niet als de primaire taak van een huisarts om aan iedereen zomaar uitleg te geven over wat gezond eten is. Wel blijkt het vaak erg zinvol om te doen, omdat een behoorlijk groot deel van alle ziekten en aandoeningen direct of indirect met voeding te maken kan hebben. Het belang van voedingsvoorlichting is dus heel groot."

Hilde werkt in een duo-praktijk in de Rotterdamse wijk Charlois, samen met een andere huisarts. In het pand – het Carnissehuis – bevinden zich nog 2 andere duo-praktijken, evenals onder andere een fysiotherapeut, een apotheek, een diëtist en twee praktijkondersteuners (POH).

Informatie over vezels

Iets wat Hilde in haar dagelijkse praktijk vaak tegenkomt, zijn patiënten met verstoppingsproblemen. "Bij obstipatie adviseer ik patiënten om meer te drinken en meer vezels binnen te krijgen. Ik raad ze bijvoorbeeld aan om vaker volkorenbrood en zilvervliesrijst te eten. En ook om een kijkje te nemen op de website van het Voedingscentrum, waar ze op de pagina over vezels ontzettend veel bruikbare informatie tot zich kunnen nemen."

Omdat haar eigen tijd schaars is, een consult is maar 15 minuten, verwijst ze patiënten soms door naar de diëtist of praktijkondersteuner. "Zij kunnen meer voedingsvoorlichting geven dan ik, bijvoorbeeld aan patiënten met diabetes type 2. Dat neemt niet weg dat ik dus ook zelf adviezen geef, alleen zijn die vaak wat korter en krachtiger, zoals over minder zout of meer groente en fruit. En over meer bewegen, niet te vergeten, want het gaat vaak om de totale leefstijl van een patiënt."