Sommige groenten slinken tijdens het koken. Dat geldt vooral voor bladgroenten zoals spinazie en andijvie. Daarvan heb je veel meer nodig. Van sommige groenten gooi je een deel weg, zoals de topjes van sperzieboontjes, ook daarvan heb je iets meer nodig.
Hoeveel groente heb je nodig?
Het advies is om elke dag 250 gram groente te eten. Je kunt 250 gram groente bij de warme maaltijd eten, maar je kunt ook de hoeveelheid groente bij de warme maaltijd aanvullen met het eten van groenten bij de lunch of tussendoor. Een gezonde warme maaltijd bevat minimaal 150 gram groente. Lees meer over groente in de Schijf van Vijf.
In bovenstaande tool zie je telkens hoeveel groente je nodig hebt om na het koken 50 gram groente over te houden.
In onderstaande tabel zie je hoeveel groente je nodig hebt om 150 gram en 250 gram over te houden. Bij elke groente staat ook de ideale kooktijd vermeld. Houd voor het stomen van de groente 3 tot 5 minuten extra bereidingstijd aan.
sluiten