Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Quinoa

De zaden van de plant quinoa lijken op graankorrels en worden ook op die manier in de keuken gebruikt. Quinoa staat in de Schijf van Vijf. 

Quinoa kan dienen als basis voor de maaltijd, net zoals zilvervliesrijst of volkoren couscous. Quinoa is een bron van eiwit, vezels, foliumzuur en magnesium.

Biologische quinoa is te verkrijgen met de keurmerken Europees Biologisch en Demeter. Quinoa uit eerlijke handel is beschikbaar met het Fairtrade-keurmerk.

Wat is quinoa?

Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De zaadjes zijn wit, rood of zwart van kleur. De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden en wordt maar één jaar oud.

De zaden lijken op graankorrels. Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt. In Nederland dient quinoa vooral als basis voor maaltijd, net zoals zilvervliesrijst of volkoren couscous. Quinoa staat in de  Schijf van Vijf

Herkomst

Quinoa komt uit Zuid-Amerika. Door kruising zijn rassen ontstaan die in Europa (waaronder Nederland) en Noord-Amerika kunnen groeien. In Europa wordt quinoa in de eerste helft van april gezaaid en vanaf half september geoogst.

Quinoa

Is quinoa gezond?

Quinoa is een bron van eiwit, vezels, foliumzuur en magnesium.

Geen gluten

Mensen met de aandoening coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Quinoa is geen graan en het bevat geen gluten. Wanneer quinoa verwerkt wordt tot meel, vlokken en dergelijke kan het ‘besmet’ zijn met gluten. Daarom kunnen mensen met coeliakie bewerkte quinoaproducten het beste alleen gebruiken als de term ‘glutenvrij’ of het officiële Crossed grain keurmerk op het etiket staat. 

Wat is het voedingsadvies van quinoa?

Quinoa staat in de Schijf van Vijf als een aanvulling op brood en graanproducten. Lees meer over brood en graanproducten en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. 

Hoe kun je quinoa bewaren?

Quinoa blijft langer houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart.

Is quinoa duurzaam?

Voor quinoa gelden dezelfde duurzaamheidsaspecten als voor granen en graanproducten. 

Kun je veilig quinoa eten?

Voor quinoa gelden dezelfde veiligheidsaspecten als bij granen en graanproducten.

Lood in kraanwater 

Voor zwangeren en kinderen tot 7 jaar die wonen in een huis met loden leidingen geldt het advies om geen kraanwater te gebruiken om quinoa te koken. Via de leidingen kan namelijk lood in het kraanwater terechtkomen. Ze krijgen het advies om flessenwater gebruiken om te drinken en om quinoa te koken, tot de loden leidingen vervangen zijn.  

Voor mensen die in een woning wonen met nieuwe leidingen of kranen, bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning, geldt het advies om de eerste 3 maanden de kraan 2 minuten te laten stromen voordat ze het water ’s ochtends gebruiken.  

Bekijk alle adviezen over lood in kraanwater

Etiket

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Europese wet Voedselinformatie etikettering. Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.   

Keurmerk

Er is biologische quinoa verkrijgbaar met de keurmerken Europees biologisch en Demeter. Quinoa uit de eerlijke handel herken je aan het Fairtrade keurmerk.