Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

5x veilig voor zwangeren

Tijdens de zwangerschap ben je extra gevoelig voor voedselinfecties. Wat je eet en drinkt kan schadelijk zijn voor je kind. Bekijk onze 5 tips voor het veilig omgaan met eten en drinken als je zwanger bent.

Veilig voor zwangeren

Kopen


  • Let op de houdbaarheidsdatum van de producten die je koopt. Voor bederfelijke producten uit de koeling is het belangrijk dat je ze opeet uiterlijk op de houdbaarheidsdatum: 'te gebruiken tot'-datum (TGT) of 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT).
  • Gebruik een koeltas om bederfelijke en diepvriesproducten naar huis te vervoeren. Berg de producten thuis zo snel mogelijk op in de koelkast of in de vriezer.

Wassen


  • Was je handen altijd met water en zeep voor het eten en voor het bereiden van voedsel. Maar ook na het aanraken van rauw vlees, rauwe vis en rauwe groente, na toiletbezoek, na het schoonmaken van de kattenbak en na tuinieren.
  • Was groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als je ze rauw eet.
  • Verschoon vaatdoekjes dagelijks en was of reinig vaatdoekjes, theedoeken, handdoeken, afwassponsjes en afwaskwasten op minimaal 60 graden.

Scheiden


  • Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met producten die nog rauw zijn.
  • Gebruik keukengerei (zoals snijplanken, messen of spatels), dat in aanraking is geweest met rauw vlees of vis, niet meer voor andere producten. Of was het keukengerei tussendoor af met heet water en afwasmiddel.

Verhitten


  • Eet geen rauw(e) vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren en drink geen rauwe melk. Verhit deze producten door en door voordat je ze eet.
  • Eet restjes uit de koelkast binnen 2 dagen op. Verhit het eten door en door tot stomend heet. Schep het goed om tijdens het verhitten. Ook bij opwarmen in de magnetron.

Koelen


  • Zet je koelkast op de juiste temperatuur, namelijk 4 °C.
  • Bewaar koelverse levensmiddelen (bijvoorbeeld vleeswaren of kant-en-klaarmaaltijden) in de koelkast en niet te lang. Eet deze producten uiterlijk binnen de houdbaarheidsdatum op of na openen binnen 2 dagen.

Let op!

Sommige producten kunnen zwangeren beter niet nemen zoals alcohol en lever. De inname van cafeïne, leverproducten(paté), soja en zoethout kan het beste beperkt blijven. Daarnaast is het opletten met schadelijke stoffen zoals in sommige soorten vis of kruidenthee. Rauw vlees, rauwe vleeswaren, rauwmelkse zachte kaas, gerookte vis kun je veilig eten als je ze door en door verhit, zoals bijvoorbeeld in een ovengerecht.

Bekijk ook:

5x veilig kaart voor zwangeren

Download hier de kaart 5x veilig voor zwangeren (1 MB)

Wat betekent ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’ op het etiket?
Producten die snel bederven en die in de koeling in de supermarkt liggen, worden soms verpakt met een luchtmengsel zonder zuurstof. Dan staat er ‘verpakt onder beschermde atmosfeer’ op het etiket. Door deze manier van verpakken is het product langer houdbaar. Een ziekmakende bacterie zoals listeria groeit dan veel minder hard. Lees er meer over op deze pagina. 
sluiten
Waarom mogen sommige producten maar 2 dagen na openen bewaard worden?
In gekoelde producten die je zonder verhitting opeet zoals bijvoorbeeld vleeswaren voor op brood, kan de Listeria bacterie in groeien. Fabrikanten zorgen ervoor dat de Listeria bacterie minder hard groeit door de lucht in de verpakking te vervangen door een aangepast luchtmengsel, bijvoorbeeld een mengsel zonder zuurstof. Deze verpakkingsgassen zijn veilig en goedgekeurd door de Europese Unie. Op het moment dat je de verpakking opent, vervliegen de gassen. Hierdoor is de beschermende omgeving weg en kan mogelijk Listeria gaan groeien. Daarom kun je deze producten beter binnen 2 dagen op eten. 
sluiten
Waarom kiest het Voedingscentrum voor 2 dagen na openen en niet voor 3 dagen?
Hoe kouder de koelkast hoe langzamer Listeria groeit. Bij 4 °C gaat dit bijna 3 keer zo langzaam dan bij 7 °C. Twee dagen zit aan de veilige kant. Uit onderzoek van bij welke temperatuur de meeste consumenten de koelkast hebben staan, weten we dat dit dichter bij de 7 °C zit, dan de 4 °C. Dit is de reden dat het Voedingscentrum kiest voor 2 dagen. Weet je zeker dat je koelkast goed koud staat op 4 graden, dan kun je bij de producten waar nu 2 dagen bij staat ze gerust nog een dagje langer bewaren.  Staat jouw koelkast koud genoeg?
sluiten