Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.

Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg je goed voor jezelf en het milieu. 
Dit vak bestaat uit producten met veel eiwit. De producten dragen ieder zijn eigen steentje bij aan je gezondheid. 

Vis, peulvruchten, vlees en ei

Met het eten van vis verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12.

Tips voor vis, peulvruchten, vlees en ei

 • In deze groep draait het om afwisseling tussen de dierlijke en plantaardige producten. Steeds meer mensen eten niet elke dag vlees. Ook kun je heel goed zonder vlees.
 • Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. In plaats van het vlees kun je ook tofu, tempé of ei nemen of nog een keer peulvruchten of een handje noten.
 • Zet elke week peulvruchten op je menu! Goed voor jezelf en het milieu. Vlees is die dag dan niet meer nodig. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld linzen, kikkererwten en bruine bonen. Lees meer over peulvruchten en bekijk hoe je ze klaarmaakt.
 • 1 keer per week vis eten is een echte aanrader. Vooral vette vis zoals makreel, haring, Atlantische zalm Informatie, bokking, sardines. Lekker op brood, door salade en bij het avondeten.
 • Eet niet meer dan 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren), waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Rood vlees is al het vlees dat komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Eet je veel rood vlees, dan heb je meer kans op darmkanker, beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte). Rood vlees belast het milieu ook meer dan wit vlees (kip of ander gevogelte), vis en ei.
 • Lees meer tips voor ei, vis en vlees
 • 2-3 eieren per week past in een gezonde voeding. Bijvoorbeeld een keer een gekookt ei bij het ontbijt, een omelet bij de lunch of door de salade. Je kunt met ei ook een keer vlees vervangen.
 • Ga voor de duurzame vissoorten. Bij vis met het MSC-keurmerk is rekening gehouden met het natuurbehoud in de zee. Voor kweekvis bestaat het ASC-keurmerk. De VISwijzer geeft aanvullende informatie. Haring, makreel en zalm zijn bijvoorbeeld prima keuzes.
 • Wil je letten op dierenwelzijn? Let dan bij het kopen van vlees of ei op keurmerken zoals Beter Leven-sterren, Vrije Uitloop of biologisch. Bekijk ook eens de Boodschappenhulp dierenwelzijn.
 • Verhit rauw vlees, kip, vis en eieren altijd door en door. Hiermee dood je eventuele ziekmakers. Lees meer over het veilig eten met vlees, kip, vis en ei.
 • sluiten

  Hoeveel vis, peulvruchten, vlees en ei heeft jouw lichaam nodig?

  Op deze pagina vind je de tool de Schijf van Vijf voor jou. Vul hem in en ontdek hoeveel jij nodig hebt. 

  Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?

  Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
  - Vis (vooral vette vis) Informatie
  - Schaal- en schelpdieren
  - Peulvruchten, zoals linzen en bruine bonen Informatie
  - Onbewerkt vlees, zoals kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, (extra) mager gehakt, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, varkensschouderkarbonade, hamlap en mager lamsvlees Informatie
  - Eieren
  - Tofu en tempé
  - Kant-en-klare vegetarische burgers, stukjes of balletjes met niet te veel zout Informatie
  - Alle vleeswaren, zoals worst, ham of paté
  - Bewerkt vlees, zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees Informatie
  - Vette vleessoorten, zoals speklap, gehakt, spare ribs, lamskotelet en lamskarbonade
  - Peulvruchten uit blik met toegevoegd suiker of te veel zout Informatie
  - Kant-en-klare vegetarische burgers, stukjes of balletjes met te veel zout Informatie
  Ontdek waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan

  Zuivel

  Melk, yoghurt, kwark en kaas, ze zijn populair in Nederland. En dat is mooi, want met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Daarnaast levert zuivel je onder andere calcium en vitamine B12.

  Tips voor zuivel

  • Met halfvolle en magere varianten zuivel krijg je niet te veel verzadigd vet binnen.
  • Yoghurt en kwark combineert fantastisch met fruit. Ook een handje noten erdoor smaakt goed. En bij het ontbijt kun je er volkoren ontbijtgranen bij nemen.
  • Brood met kaas nog smaakvoller maken? Wat denk je van kaas met tuinkers of komkommer, hüttenkäse met reepjes paprika en peper, mozzarella met tomaat en basilicum. En vergeet de tosti niet.
  • Lactose-intolerantie of liever geen zuivel? Sojadrink geeft niet dezelfde gezondheidseffecten als zuivel, maar levert wel vitamine B12 en calcium, als dit eraan is toegevoegd.
  • Bewaar zuivel in de koelkast bij 4°C. Lees meer over veilig eten met zuivel.

  Hoeveel zuivel heeft jouw lichaam nodig?

  Op deze pagina vind je de tool de Schijf van Vijf voor jou. Vul hem in en ontdek hoeveel uit deze groep jij elke dag nodig hebt. Neem niet meer zuivel dan aangegeven staat, dan belast je het milieu niet meer dan nodig is.

  Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?

  Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf   Niet in de Schijf van Vijf
  - Magere en halfvolle melk, karnemelk
  - Magere en halfvolle yoghurt 
  - Magere kwark
  - Drinkyoghurt 
  - Sojadrink met toegevoegd vitamine B12 en calcium
  - 10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout Informatie
  - Zuivelspread
  - Hüttenkäse
  - Mozzarella
  - Verse geitenkaas
  - Zuivel- en sojadrink met te veel suiker Informatie
  - Pudding en toetjes met toegevoegd suiker
  - Volle melk en volle yoghurt
  - Rijstdrink en amandeldrink
  - Vla
  - Roomijs, softijs en yoghurtijs
  - 48+ en 60+ kaas
  - Feta
  - Crème fraîche, zure- en kookroom 
  - Slagroom
    Ontdek waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan

  Noten

  Noten verlagen net als peulvruchten het LDL-cholesterol, en dat is goed voor je bloedvaten. Noten verlagen ook het risico op hartziekten. Met een handje per dag krijg je flink wat onverzadigde vetten binnen die helpen je bloedvaten gezond te houden.

  Tips voor noten

  • Elke dag wat ongezouten noten is goed voor je lijf. Hoe vind jij noten het lekkerste? Om te eten tussendoor, in je avondmaaltijd, in een salade, in de yoghurt of als notenpasta op brood? Je kunt met een handje noten ook een keer vlees vervangen.
  • Ongebrand, gebrand of geroosterd? Alle noten zonder zout zijn goed.
  • Een handje noten staat in de Schijf van Vijf, maar overdrijf het niet. Er zitten veel calorieën in noten.
  • Gek op pindakaas? Wist je dat er notenpasta en pindakaas bestaat van 100% noten en 100% pinda? Kijk op het etiket of er geen zout of suiker aan is toegevoegd. 

  Hoeveel noten heeft jouw lichaam nodig? 

  Op deze pagina vind je de tool de Schijf van Vijf voor jou. Vul hem in en ontdek hoeveel noten jij elke dag nodig hebt. 

  Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?

  Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf   Niet in de Schijf van Vijf
  - Ongezouten noten en pinda’s Informatie
  - Notenpasta en pindakaas van 100% noten of pinda’s
  - Gezouten noten 
  - Borrelnoten
  - Noten met chocolade of suiker
  - Notenpasta en pindakaas met toegevoegd zout of suiker
    Ontdek waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan

  Veelgestelde vragen over vegetarisch eten, peulvruchten, noten, vis, zuivel en ei

  Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch?

  Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in vlees, maar ook in andere producten. Precies weten hoe het zit? Bekijk de exacte criteria voor alternatieven voor vlees.

  Overzicht alternatieven voor vlees

  Alternatieven met genoeg eiwit, ijzer en vitamine B1 Hoeveel is vergelijkbaar met 100 gram (1 stuk) onbereid vlees? Waar let je op?
  Met vitamine B12
  Eieren 2 eieren Als vegetariër kun je 3-4 eieren per week eten. Eet je wel wat vlees, houd het dan op 2-3 per week.
  Vis 100 gram Eet je geen vlees en geen vis? Lees dan hieronder meer bij ‘Eet je geen vlees en geen vis?’
  Sommige kant-en-klare vegetarische stukjes, balletjes en burgers 100 gram Zit er (toegevoegd) ijzer en vitamine B12 in? Daarnaast moet er minder dan 1,1 gram zout inzitten. Kijk daarom op het etiket. Bijna alle producten bevatten te veel zout.
  Zonder vitamine B12 Informatie
  Peulvruchten en producten gemaakt van de peulvrucht sojaboon (tofu en tempé) 135 gram (gekookt) Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Lees meer over peulvruchten en hoe je ze klaarmaakt.

  Noten, pinda's en pitten 25 gram (een handje) Noten zijn heel gezond, maar overdrijf het niet. Er zitten veel calorieën in noten. Welke noten zijn goed om te eten?

  Wat zijn peulvruchten? Hieronder zie je een paar voorbeelden:

  Eet je geen vlees, maar wel vis?

  Een voorbeeld van een weekmenu zonder vlees is bijvoorbeeld: elke week 2 keer een portie peulvruchten, 1 keer vis (bij voorkeur vette vis) en 3-4 eieren. Neem verder elke dag een portie noten en op 2 dagen 2 porties noten.

  Eet je geen vlees en geen vis?

  Eet je ook geen vis? Neem het voorbeeld van het weekmenu hierboven bij ‘Eet je geen vlees, maar wel vis?’ en kies dan in plaats van vis elke week een extra vegetarische keuze uit de tabel hierboven. Maar je kunt vis niet helemaal 1 op 1 vervangen, omdat de gezondheidsvoordelen van vis uniek zijn. Lees meer over het vervangen van vis.

  Eet je flexitarisch?

  Eet jij op sommige dagen geen vlees? Dan kun jij jezelf een flexitariër noemen. Eet op de dagen dat je geen vlees bijvoorbeeld een portie noten of peulvruchten.

  Eet je veganistisch?

  Als je helemaal geen dierlijke producten neemt heb je met vitamine B12 verrijkte producten of vitamine B12-pillen nodig. Als veganist heb je nog iets meer eiwit nodig dan vegetariërs (30% meer dan mensen die vlees eten). Lees meer over hoe je gezond veganistisch eet.

  Ben je zwanger?

  Als je zwanger bent en weinig of geen vlees of vis eet is het belangrijk om goed op je vitamine B12-inname te letten. Vul deze eventueel aan met een vitamine B12-supplement. Lees meer over vegetarisch eten tijdens de zwangerschap.

  Extra tips voor ijzer

  IJzer uit vlees neemt het lichaam makkelijker op dan ijzer uit plantaardige producten, zoals groente en brood. Dat komt doordat er 2 vormen van ijzer zijn. In vlees komt ijzer voor als heemijzer. In plantaardige producten als non-heemijzer. 2 tips voor genoeg ijzer in je lijf:

  1. Eet groente en fruit bij de maaltijd. Daar zit vitamine C in, en dat zorgt ervoor dat je lichaam ijzer beter opneemt
  2. Eet naast de keuzes uit de tabel hierboven ook andere producten met ijzer, zoals:

  • Groente. Vooral groene bladgroente, zoals spinazie, andijvie en sla
  • Volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkoren couscous, bulgur, zilvervliesrijst en volkorenpasta
  • Seitan
  • Aardappelen

  Aandacht voor vitamine B12

  Vitamine B12 zit in dierlijke producten. Vegetariërs zijn voor vitamine B12 daarom afhankelijk van het eten van eieren, kaas en melkproducten. Neem naast de keuzes uit de tabel hierboven ook andere producten met vitamine B12, zoals:

  • Melk, yoghurt en kwark
  • Kaas
  • Sojadranken met toegevoegd vitamine B12
  • Als je geen of weinig dierlijke producten neemt: vitamine B12-tabletten of met vitamine B12 verrijkte producten

  Hoe het zit met eiwit

  Vegetariërs hebben 20% meer eiwit nodig dan mensen die vlees eten. Dat klinkt veel, maar in de praktijk eten de meeste mensen veel meer eiwit dan nodig is en vormt eiwit geen enkel probleem als je minder of geen vlees eet. Wel moet je als vegetariër opletten dat je eiwit uit verschillende bronnen neemt. Dat komt doordat de kwaliteit van het eiwit verschilt tussen verschillende producten. Eet daarom naast de keuzes uit de tabel hierboven ook andere producten met eiwit. Zo is granen met peulvruchten een gouden combinatie. Waarom dat zo is lees je in de uitgebreide uitleg over eiwit en vegetarisch eten.

  Andere producten met eiwit:

  • Melk, yoghurt en kwark
  • Kaas
  • Volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkoren couscous, bulgur, zilvervliesrijst en volkorenpasta

  Wil je weten of je genoeg binnenkrijgt?

  Wil je weten of je genoeg ijzer, vitamine B1, vitamine B12 en eiwit binnenkrijgt? Ga dan aan de slag met de Eetmeter via Mijn Voedingscentrum of de app. In dit online eetdagboek houd je bij wat je eet en drinkt op een dag. Om te zien of je genoeg binnenkrijgt moet je meerdere dagen de Eetmeter invullen.

  Denk je dat je een tekort hebt?

  Ben je veel moe, zie je bleek, voel je wel eens tintelingen in je vingers of heb je last van spierzwakte? Het kan zijn dat je dan een tekort hebt aan ijzer of vitamine B12. Een tekort aan eiwit en vitamine B1 komt nauwelijks voor. Als je een tekort vermoedt, ga dan naar je huisarts.

  sluiten
  Wat zijn peulvruchten en hoe maak ik ze klaar?
  Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten ze eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Daarom geldt het advies om peulvruchten elke week te eten. Peulvruchten zijn ook een goede vleesvervanger.

  Wat zijn peulvruchten?

  Voor dit advies verstaan we onder peulvruchten: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen.

  Verschillende soorten peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.

  Uitzonderingen

  Wat plantkundig peulvruchten zijn, rekenen we niet altijd tot de peulvruchten. Dat komt omdat in studies die naar gezondheidseffecten kijken bepaalde soorten peulvruchten mee worden gerekend bij groente of noten. Daarom worden ‘groene’ bonen zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten en peultjes gerekend tot de groenten. Pinda’s zijn officieel peulvruchten maar rekenen we tot de noten.

  Peulvruchten uit pot, blik of gedroogd

  Peulvruchten liggen voor het overgrote deel in de winkel in glas en blik. Ook zijn ze in mindere mate gedroogd te krijgen. Beide soorten zijn even gezond.

  Let bij peulvruchten in blik wel op het zoutgehalte. Peulvruchten in blik zijn een gezonde keuze als ze minder dan 200 milligram natrium per 100 gram bevatten. Kijk hiervoor op het etiket. Spoel peulvruchten in blik af om zoveel mogelijk zout kwijt te raken.

  Hoe maak je peulvruchten klaar?

  Peulvruchten uit glas en blik hoef je alleen op te warmen volgens de bereidingswijze op het etiket.

  In gedroogde en verse peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt.

  Gedroogde peulvruchten moet je lang koken voordat ze gaar zijn. Het gaat sneller wanneer je ze eerst weekt of een snelkookpan gebruikt. Hoe lang je ze moet koken verschilt per soort. Weken scheelt al gauw zo’n 10 tot 20 minuten. Peulvruchten week je in driemaal hun gewicht in water. Je kunt ze vervolgens in hun weekwater koken.

  Sommige peulvruchten zijn ook vers verkrijgbaar, zoals sojabonen, peultjes en tuinbonen. Hiervoor geldt het advies om ze 6 tot 8 minuten te koken voor je ze eet.

  Recepten met bonen en peulvruchten

  Kikkererwten door de pompoensoep, linzen door de salade, bruine bonen in de wrap. Koken met peulvruchten is vaak eenvoudig en altijd lekker.

  Bekijk recepten met:

  sluiten
  Welke noten zijn gezond om te eten?

  Met een handje noten per dag doe je jouw lichaam een plezier. Noten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet.

  Hoe veel is dat eigenlijk, een handje noten? Bekijk het filmpje.

  Zijn alle ongezouten noten even gezond?

  Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten. Daarom rekenen we ze in dit advies tot de noten.

  Er zijn wel verschillen:

  • Ongebrande noten zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten.
  • Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe noten.
  • Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen.

  Notenspreads

  Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda telt mee bij noten. Een dikbesmeerde boterham telt mee als een handje. Kijk op het etiket of er echt geen zout en suiker aan is toegevoegd.

  boterham met 100% pindakaas. 100% pindakaas is gezond en staat in de Schijf van Vijf

  Selenium en vegetariërs

  Het gehalte aan selenium varieert tussen verschillende noten. Omdat vegetariërs geen vlees eten moeten ze selenium deels uit noten halen. Vooral paranoten bevatten veel selenium. Amandelen en hazelnoten bevatten nauwelijks selenium.

  sluiten
  Ik wil of kan geen noten eten, kan ik noten vervangen?

  Noten verlagen je LDL-cholesterol wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Noten verlagen ook het risico op hartziekten. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet.

  Noten verlagen je LDL-cholesterol wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.

  Noten zijn niet 1 op 1 te vervangen door andere producten. Het is namelijk niet precies bekend welke stoffen in noten zorgen voor de positieve effecten op de gezondheid. Het kan zijn dat het onverzadigd vet in noten zorgen voor het gunstige effect, maar het kan ook komen door andere stoffen in noten.

  Onverzadigd vet kun je wel uit andere bronnen halen, bijvoorbeeld uit avocado, vette vis (Atlantische zalm Informatie, makreel, haring), of plantaardige oliën (olijfolie, zonnebloemolie).

  sluiten
  Ik wil of kan geen vis eten, kan ik vis vervangen?
  Vis eten beschermt tegen hart- en vaatziekten. Met name vette vis is goed voor je. Er zijn sterke aanwijzingen dat specifiek de visvetzuren EPA en DHA in vis voor deze bescherming zorgen. Maar misschien zijn er meer stoffen in vis die voor dit gunstige effect zorgen. Als je geen vis eet, mis je de gezondheidseffecten van vis.

  EPA, DHA en ALA zijn allemaal omega 3-vetzuren. 

  Visoliecapsules

  Omdat het niet precies duidelijk is waarom vis zo gezond is, kun je het niet 1 op 1 vervangen. Wel kun je de visvetzuren uit vis binnenkrijgen door visoliecapsules te slikken. Ook bestaan er producten waaraan visvetzuren zijn toegevoegd. Vaak staat dan op de verpakking dat er visvetzuren inzitten.

  Lijd je aan een ziekte, zoals diabetes of hart- en vaatziekten, overleg dan met je arts als je visoliecapsules wil slikken.

  Plantaardige bronnen van visvetzuren

  Vissen halen de visvetzuren EPA en DHA uit de algen die ze eten. Er zijn supplementen met visolie uit algen. Daarnaast kan het lichaam zelf EPA en DHA aanmaken uit het vetzuur ALA. ALA zit ook in plantaardige producten, vooral in raapzaad(olie) en lijnzaad(olie). Het is alleen nog niet duidelijk in welke mate het lichaam dit kan.  
  sluiten
  Ik wil of kan geen zuivelproducten zoals melk nemen, kan ik melk vervangen?
  Zuivel is een belangrijke bron voor eiwit, calcium en vitamine B12. Daarnaast maakt het nemen van zuivel en specifiek melk, de kans op darmkanker kleiner. Het kan zijn dat dit effect komt door het calcium, maar het zou ook kunnen dat het gunstige effect door andere stoffen in zuivel komt. Daarom kun je zuivel niet 1 op 1 vervangen door een ander product. 

  Plantaardige eiwitdranken met toegevoegd calcium en B12

  Plantaardige eiwitdranken leveren niet de gezondheidswinst van zuivelproducten. Maar als er voldoende eiwit in zit én voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd, leveren ze wel voedingstoffen die je mist als je geen zuivel gebruikt. 

  Lactose-intolerantie of koemelkallergie

  Sommige mensen kunnen geen zuivel eten of moeten daarmee oppassen. Bijvoorbeeld bij lactose-intolerantie of een koemelkallergie. Mensen met een lactose-intolerantie hoeven zuivel niet per se te mijden. Zure melkproducten, zoals karnemelk, yoghurt en kwark, bevatten minder lactose dan gewone zoete melkproducten en worden door veel mensen dan ook goed verdragen.

  Nederlandse harde kaas bevat zeer weinig tot geen lactose. Bij de apotheek is een enzympreparaat verkrijgbaar dat van gewone melk lactosebeperkte melk kan maken. De arts of diëtist kan aangeven of dit preparaat geschikt is. Ook bestaan er lactosevrije zuivelproducten zoals melk en yoghurt. 
  sluiten
  Hoeveel eieren per dag of per week?

  Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2-3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3-4 eieren per week eten.

  Het eten van 2-3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3-4 eieren per week eten.

  Goede voedingsstoffen in ei

  Eieren zijn rijk aan vitamine B12, vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2, foliumzuur en mineralen zoals ijzer en zink.

  Eieren en cholesterol

  Minder positief is dat eieren rijk zijn aan cholesterol. Het eten van producten met cholesterol kan leiden tot verhoging van het cholesterolgehalte in je bloed.

  Verzadigd vet in je voeding heeft een groter effect op je cholesterolgehalte. Een hoog bloed cholesterolgehalte vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Pas dus vooral op met voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet, zoals koekjes, snacks en vette kaas- en vleesvarianten.

  In onderstaande video legt Astrid Postma-Smeets, onze expert Voeding en Gezondheid, uit hoe het precies zit.

  Advies vegetariërs

  Omdat vegetariërs over het algemeen minder verzadigd vet binnen krijgen, kunnen ze meer eieren per week eten dan vleeseters: 3-4 stuks per week. Door het eiwit, ijzer en vitamine B12 zijn eieren een goede vegetarische keuze.

  sluiten
  Lupine