Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.

Schijf van Vijf-vak: brood, graanproducten en aardappelen

De geur van vers volkorenbrood, een kleurige couscousschotel op een zonnig terras, volkoren spaghetti perfect opgerold om je vork. Waar geniet jij het meest van?

De helden uit dit vak zijn de volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Je risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker maak je al kleiner door het eten van 2 opscheplepels volkoren graanproducten of 3 volkoren boterhammen per dag. Daarnaast leveren graanproducten energie en veel andere voedingstoffen, zoals vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer. Daarom kun je nog wel wat meer graanproducten gebruiken. Ook aardappelen zijn een prima aanvulling hierop.

Vul hieronder de Schijf van Vijf voor jou in en ontdek hoeveel jij nodig hebt.

Tips voor brood, graanproducten en aardappelen

  • Ben je gewend om veel witte graanproducten te eten, zoals witbrood, witte pasta en witte rijst? Vervang ze door de volkoren varianten. Een simpele ingreep, waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn. Bekijk hieronder de video over volkorenproducten in de supermarkt.
  • Volkorenbrood eten is de meest makkelijke manier om elke dag onder andere vezels, ijzer en B-vitamines binnen te krijgen. Maak je brood elke dag anders met deze tips voor broodbeleg.
  • Brood is de belangrijkste bron van jodium in Nederland. Dat komt omdat in het meeste brood bakkerszout zit waaraan jodium is toegevoegd. Eet je geen brood, dan is het heel lastig om genoeg jodium binnen te krijgen. In biologisch brood zit soms geen bakkerszout, kijk op het etiket of vraag het na bij de bakker. Lees meer over jodium of over eten zonder brood.
  • Neem een keertje havermout of muesli in plaats van brood. Kies bijvoorbeeld voor een basis muesli en voeg wat rozijnen, noten en vers fruit toe.
  • Aardappel is geen graanproduct, maar wel een goede basis voor de maaltijd en een bron van nuttige voedingstoffen. Kook ze, pureer ze of bak ze in een vloeibaar vet.
  • Volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkoren bulgur, aardappel… ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Doe ze allemaal eer aan door elke warme maaltijd wat anders op tafel te zetten.

Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?

Kies vooral producten uit de Schijf van Vijf Niet in de Schijf van Vijf
- Volkorenbrood en volkoren bolletjes Informatie
- Bruinbrood en bruine bolletjes Informatie
- Volkoren knäckebröd
- Volkoren krentenbrood en volkoren mueslibrood
- Roggebrood
- Havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen met minder suiker en zonder toegevoegd zout Informatie
- Volkorenpasta
- Zilvervliesrijst
- Volkoren bulgur
- Couscous met voldoende vezels Informatie
- Quinoa
- Aardappel
- Witbrood
- Wit knäckebröd
- Beschuit
- Krentenbrood
- Croissant
- Ontbijtgranen met te veel suiker, zoals krokante muesli en cornflakes Informatie
- Witte pasta
- Witte rijst
- Witte couscous
- Kant-en-klare aardappelpuree en aardappelpureepoeder
Ontdek waarom deze producten niet in de Schijf van Vijf staan