Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is een carnivoor dieet gezond?

Bij een carnivoor dieet eet je vrijwel alleen dierlijke producten. Hierdoor mis je belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen uit fruit, groente en volkorenproducten. Daarnaast mis je de gezondheidsvoordelen van plantaardige producten. Ook is dit dieet verre van duurzaam.

Wat is een carnivoor dieet en is het gezond?

Een carnivoor dieet bevat vrijwel alleen dierlijke producten. Dit betekent dat je veel vlees, vis, eieren en zuivel eet. Plantaardige producten als groente, fruit, noten en graanproducten worden bijna niet gegeten. Hierdoor mis je belangrijke voedingsstoffen die in deze producten zitten, zoals vezels en sommige vitamines en mineralen. Op lange termijn kun je hierdoor tekorten aan bepaalde voedingsstoffen krijgen. Denk hierbij aan vitamine C en foliumzuur. En vezels die nodig zijn om goed te kunnen poepen.

Ook mis je de positieve gezondheidseffecten van plantaardige producten. Zo verkleinen groente, fruit en volkorenproducten het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2.

Verder bestaat een carnivoor dieet uit veel vlees, meer dan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 500 gram per week. Als je veel bewerkt vlees en rood vlees eet, heb je een grotere kans op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Ook bevatten vette vleessoorten relatief veel verzadigd vet. Veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Qua hoeveelheid zit je goed tussen de 0 en 500 gram vlees per week. Daarbinnen is het advies om maximaal 300 gram rood vlees te eten, zoals rund- of varkensvlees, en zo min mogelijk bewerkt vlees.

veel soorten vlees

Val je af met een carnivoor dieet?

Je valt af als je minder calorieën eet en drinkt dan dat je verbrandt. Wanneer dit het geval is bij een carnivoor dieet kan dit helpen om gewicht te verliezen.

De hoge hoeveelheid eiwitten in een carnivoor dieet kan je langer een gevoel van verzadiging geven. Aan de andere kant bevat het relatief weinig koolhydraten. Daarmee is het vergelijkbaar met een ketogeen dieet. Als je heel weinig koolhydraten eet zal je lichaam overstappen van koolhydraatverbranding naar vetzuurverbranding. Je lichaam komt in ‘ketose’. Dit kun je merken aan een fruitige of slechte adem.

Bij gezonde volwassenen lijkt ketose op korte termijn geen grote gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen. Je kunt wel klachten krijgen zoals moeheid, misselijkheid, haaruitval, hartkloppingen, beenkramp en verstopping. De effecten op de lange termijn van een dieet zeer laag in koolhydraten op je gewicht en gezondheid zijn nog onvoldoende bekend.

Lastig vol te houden

Vaak zie je dat extreme diëten waarbij hele productgroepen worden uitgesloten, zoals een carnivoor dieet, op lange termijn lastig zijn vol te houden. De kans is groot dat je na een tijdje weer hetzelfde eet en weegt als eerst. Bovendien helpt een carnivoor dieet niet om een gezond en volwaardig voedingspatroon aan te leren wat nodig is om je nieuwe gewicht te behouden. Bekijk onze tips om op een gezonde manier af te vallen.

Kan een carnivoor dieet helpen bij darmproblemen?

Bij een carnivoor dieet vermijd je veel verschillende producten. Met name bij overgevoeligheid voor bepaalde type koolhydraten kan dit dieet verlichting geven als je darmproblemen hebt. Maar een carnivoor dieet is geen volwaardig voedingspatroon. Wanneer je bepaalde voedingsmiddelen wilt vermijden omdat je hier klachten van krijgt, kun je het beste samen met een diëtist kijken of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Lees ook: Helpt het FODMAP-beperkt dieet tegen maag-darmklachten?

Hoe duurzaam is een carnivoor dieet?

Een carnivoor dieet is verre van duurzaam. Als je vooral dierlijke producten eet, dan heeft dit een grote impact op het milieu. De productie van vlees is namelijk heel belastend voor het milieu. Dat geldt vooral voor rood vlees, zoals rundvlees. Er is veel land, water en voer nodig voor het houden van vee. Dit veevoer moet ook worden gemaakt en vervoerd. Voor 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig. En voor het verbouwen van voer, zoals soja uit Zuid-Amerika, is niet alleen land nodig, maar wordt ook vaak oerwoud gekapt. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen door scheten, boeren en mest. Sommige stoffen uit mest kunnen in de natuur terechtkomen en daar de biodiversiteit verminderen. Die optelsom maakt vlees erg belastend.